ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Варшава няма да затвори мината “Туров” въпреки съдебното решение

Полският премиер Матеуш Моравецки продължава да се противопоставя на опитите за затваряне на мината за лигнитни въглища “Туров” – извор на конфликт между Полша и Чехия – въпреки съдебното разпореждане за спиране на работата на миньорите. В решение от миналата седмица Варшавски съд е отменил договореното удължаване на концесията за добив на въглища, защото дейността може да увреди значително околната среда, посочват в официално изявление Фондация “Франк Болд”, “Грийнпийс” и екологичната асоциация EKO-UNIA.

Моравецки обаче остава непреклонен въпреки съдебния акт и декларира, че правителството “няма да позволи тази мина да бъде затворена … и ще направи всичко възможно тя да работи нормално до 2040-а”. И че “никакви съдилища, независимо дали са от Брюксел или от Варшава, няма да диктуват неща, които са от значение за полската енергийна сигурност”.

През септември 2021-а Европейският съд наложи дневна глоба от 500 хил. евро на Полша, защото не е изпълнила разпореждането за прекратяване на дейността на каменовъглената мина. И макар че по-късно оттегли съдебната жалба, Чешката република, която почти граничи с мината, заведе собствено дело, посочвайки вредите върху околната среда от дейността на миньорите и по-специално – върху въздуха и подпочвените води в района на Либерец.

През февруари 2022-а бе постигнато споразумение между Моравецки и чешкия му колега Петър Фиала, по което Варшава плати на Прага компенсация в размер на 45 млн. евро за пораженията. През септември 2022-а полската Агенция за защита на околната среда (GDOS) удължи разрешителното за “Туров”, което бе посрещнато с масови критики от неправителствените организации. Два месеца по-късно те внесоха оплакване срещу сделката между Полша и Чехия и решението на GDOS в Регионалния административен съд във Варшава с мотив, че лигнитната мина продължава да уврежда околната среда около нея.

Моравецки обаче не се предава. Визирайки интернационалния характер на организациите, внесли оплакването, той посочва, че “навремето те са се опитали да поробят Полша, а днес смятат, че е достатъчно да контролират елитите и че някои варшавски елити служат на задгранични интереси. В коментар във “Фейсбук” Моравецки пише, че правителството “няма да се съгласи на незаконни съдебни решения”, “не може да ги прилага и ще направи всичко възможно те да бъдат отменени”. Според него, свързаната с “Туров” електроцентрала произвежда 8% от полската електроенергия, а присъдата означава да се отмени разрешителното в нея да се добива лигнит след 2026-а.

Прага, от своя страна, приветства решението на полския съд срещу добива на въглища в “Туров”, защото то е доказало, че в доклада на полската мина има сериозни пропуски, между които – че не отчита влиянието на дейностите върху чешките подпочвени води или върху свлачищата в Цитау.

Членът на Европейския парламент Микулаш Пекса от Чешката пиратска партия, която е в управляващата коалиция, пък смята, че присъдата е още по-значима предвид съмненията за независимостта на полската съдебна система.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст