ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания ще проведе първата среща на високо равнище за изкуствения интелект

Руши Сунак

Риши Сунак настоява за бъдещ глобален регулатор на изкуствения интелект, който да бъде базиран в Лондон

През втората половина на годината Великобритания ще проведе първата в света среща на високо равнище, посветена на изкуствения интелект. Това заяви британският премиер Риши Сунак в началото на двудневното си посещение във Вашингтон, предаде АФП.

Британският министър-председател ще се срещне днес с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом за преговори, по време на които ще изрази безрезервната си подкрепа за Украйна.

“Изкуственият интелект има невероятен потенциал да трансформира живота ни към по-добро. Трябва обаче да сме сигурни, че се развива и използва по безопасен и сигурен начин”, каза Сунак, цитиран от БТА.

“Неведнъж в историята сме изобретявали нови технологии, които да променят парадигмата, и сме ги използвали за доброто на човечеството. Ето това трябва да направим отново”, допълни премиерът на Великобритания.

Миналия месец на срещата си в Япония страните от Г-7 също призоваха за действия по отношение на изкуствения интелект. Сунак настоява за бъдещ глобален регулатор на изкуствения интелект, който да бъде базиран в Лондон.

“Великобритания е в добра позиция да играе водеща роля. След САЩ вероятно ние сме водещата държава сред демоктаричните страни, що се отнася до изкуствения интелект. Имаме способността да въведем правилните регулации, за да защитим гражданите си”, каза Сунак пред “Толк Ти Ви”.

Очаква се темата за войната в Украйна да е водеща в разговорите му с Байдън. Великобритания и Съединените щати оказват силна военна подкрепа за Киев.

Посещението на Сунак се осъществява, докато Русия и Украйна се обвиняват взаимно за взривяването на големия язовир “Каховка”, което предизвика опустошителни наводнения.

Всяко умишлено нападение срещу язовира би представлявало “най-голямата атака срещу гражданска инфраструктура в Украйна от началото на войната и би демонстрирало новото дъно на руската агресия”, заяви Сунак пред репортери на борда на самолета си от Лондон.

До момента САЩ и Великобритания не са установили чия е вината за взривяването на язовирната стена в Южна Украйна.

В интервю за Ай Ти Ви обаче Сунак каза, че Русия продължава “целенасочената си стратегия, с която е взела под прицел гражданската инфраструктура”.

“Грешно е, варварско е и е ужасяващо. Ето защо им оказваме такава силна подкрепа и ще продължим да го правим”, каза той за украинците.

Сунак също така говори за британския министър на отбраната Бен Уолъс като кандидат за ръководител на НАТО преди срещата на върха на западния военен съюз, която ще се проведе следващия месец в Литва, като премиерите на Дания и Естония също се разглеждат като претенденти за лидер на НАТО.

Настоящият генерален секретар Йенс Столтенберг ще се оттегли от поста си в края на октомври тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст