ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС обсъжда Гешев, граждани протестират в негова подкрепа

ВСС протест за Иван Гешев

Позната гледка предоставя днес местообитанието на кадровиците на съдебната власт – група граждани, за които главния прокурор Иван Гешев е “радост”, протестира в подкрепа на обвинител № 1. Това се случва на фона на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на които ще бъдат разгледани исканията за предсрочното освобождаване на Гешев. Пред погледите на полицаите, които охраняват сградата, протестиращите държат плакати с надписи “Мафията уволнява Гешев”, “Бойко се уплаши от Гешев”.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава, след като на предходното заседание на 5 юни служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че дневния ред в четвъртък е заложено разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Зарков заяви тогава, че отговорността е на ВСС да реши спора, което става с решение по същество. Заседанието ще се председателства за първи път от новия министър на правосъдието Атанас Славов, който заяви, че също ще предложи предсрочното освобождаване на Гешев. 

Както е известно, в предходното си заседание  ВСС прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него.

Предложението е във връзка с изказване на Иван Гешев, в което той използва израза “политически боклук”. Според четирима членове на прокурорската колегия на ВСС по този начин Гешев е уронил престижа на съдебна власт. 

Зад целите на това производство прозира ясно, според мен, опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане, заяви главният прокурор Иван Гешев в изложение по време на заседанието.

На 25 май ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета. То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения от Иван Гешев и е подписано от шестима членове на колегията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст