ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС разглежда исканията за предсрочно освобождаване на Гешев

Пресконференция главна прокуратура Иван Гешев главен прокурор

Висшият съдебен съвет разглежда исканията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Първото предложение беше внесено от шестима членове на Прокурорската колегия. Причината – посещението на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор на 1-ви май. Предстои по него да бъде изслушан заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Очаква се заседанието на съвета да се председателства от новия министър на правосъдието Атанас Славов. Той е част от новото редовно правителство с министър-председател Николай Денков, избрано от 49-ото Народно събрание.

В предходното заседание- на 5 юни, служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че като точка в дневния ред ще бъде включено разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а “кога ще са готови да го направят, зависи от тях“.

Според Гешев зад исканията прозира опит за превземане на съдебната система от политическата власт. След като съберат всички доказателства, тогава кадровиците ще гласуват “за” или “против” уволнението на Гешев.

В края на май той внесе в Конституционния съд питане дали ВСС с изтекъл мандат може да взима кадрови решения, сред които и смяна на главния прокурор. КС образува дело по това питане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст