ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ще обсъдят мерки във връзка с изтичането на удължителния бюджет

Парламент Народно събрание сграда

В рамките на днешния ден депутатите ще обсъдят проект на решение за определяне на допълнителен срок, в който държавата да може да придобива приходи, да прави разходи и трансфери. То се налага поради скорошното изтичане на т.нар. удължителен закон на Бюджет 2022 на 10 юни. Това е точка първа за днес, според приетата програма за работа на парламента.

Решението е задължително според разпоредбите на Закона за публичните финанси, независимо дали се стигне до удължаването на настоящия удължителен закон до приемането на Бюджет 2023.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че за срок около две седмици ще бъде изготвен проектозаконът, но за приемането му първо от правителството, а след това и от Народното събрание, е нужно технологично време най-малко около месец.

Заявките на Василев са за дефицит от 3 процента, който ще се отрази положително и на задлъжнялостта на страната ни.

В програмата на депутатите е и първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, както и на законопроекти за изменение и допълнение на Търговския закон. Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост.

Дневният ред включва първо гласуване на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти. Предвижда се парламентът да разгледа законопроект за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70“ по програмата FMS на САЩ, както и законопроект за ратифициране на актовете на ХХVІІ конгрес на Всемирния пощенски съюз.

Депутатите ще разгледат на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за насърчаване на заетостта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст