ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дим от горски пожари отрови въздуха по Източното крайбрежие на САЩ

дим пожари ню йорк

Над 400 пожара горят в Канада – незапомнено в историята бедствие

Димът от горски пожари в Канада отрови въздуха по Източното крайбрежие и в Средния Запад на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Нездравословна мъгла покри столиците на двете страни, доведе до отмяна на полети и бейзболни мачове, а хората извадиха маски за лице от времето на пандемията.

Представители на Канада се обърнаха за помощ към други държави в борбата с над 400 пожара в цялата страна, които вече принудиха 20 000 души да напуснат домовете си. Въздух с опасни нива на замърсяване се разпространи в района на Ню Йорк, централната част на щата Ню Йорк и части от Пенсилвания и Ню Джърси, засягайки милиони хора.

Индексът за качество на въздуха, който се измерва от Агенцията за опазване на околната среда, на моменти надхвърляше 400 в градовете Сиракюз и Ню Йорк и в долината Лехи в Пенсилвания. Ниво от 50 или по-малко се счита за добро, а всичко над 300 се счита за “опасно”, пояснява АП, цитиран от БТА.

Според канадските власти този сезон се очертава да бъде най-лошият откъм горски пожари в историята на страната. 

Дим от пожарите в Канада навлиза в САЩ още от миналия месец, но явлението се засили с последните пожари в Квебек, където в сряда около 100 пожара бяха извън контрол.

Гъст дим е обхванал центъра на столицата на Канада – Отава, както и град Торонто.

Над 950 пожарникари и друг персонал са пристигнали от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, а скоро се очакват още, съобщи говорителка на Канадския междуведомствен център за горски пожари. 

Президентът на САЩ е изпратил в Канада над 600 пожарникари и оборудване, заяви говорителка на Белия дом.

Метеорологичната обстановка благоприятства навлизането на дима на територията на САЩ, обясниха от Националната метеорологична служба. Очакваните дъждове през уикенда или в началото на следващата седмица ще помогнат за изчистване на въздуха, но по-сериозно облекчение ще дойде след ограничаване или потушаване на пожарите.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви, че един милион маски N95 ще бъдат на разположение в държавните учреждения. Град Ню Йорк затвори плажовете, а кметът Ерик Адамс каза на жителите да стоят на закрито, доколкото е възможно. Зоологическите градини в Бронкс и Сентрал парк затвориха по-рано и вкараха животните си вътре. 

Федералната авиационна администрация спря някои полети за летище “Ла Гуардия” и забави полетите за “Нюарк Либърти” и “Филаделфия”, тъй като димът ограничи видимостта. Поради същата причина бяха забавени полети и на международното летище “Дълес” край Вашингтон. 

Професионалната бейзболна организация на САЩ „Мейджър Лийг“ отложи мачове в Ню Йорк и Филаделфия.

Отменени бяха и други спортни прояви на открито, включително в училищата в няколко щата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст