ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията

ДПС

ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията. Те предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на два висши съвета – на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, а членовете от квотата на парламента в двата съвета да се избират с мнозинство от 2/3. 

Предлага се членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.
Движението предлага още сегашните членове по право във ВСС – главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда. Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона. Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

От ДПС посочват, че промените са изготвени още в началото на 2022 и отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст