ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврозоната е в техническа рецесия

Икономиката на блока на еврото е била в техническа рецесия през първото тримесечие на 2023-а, показват данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на 8 юни. Констатацията е направена след като статистиците са направили низходящи ревизии на растежа както през първите три месеца на тази година, така и на последните три на миналата.

БВП на еврозоната се е понижил с 0.1% в периода януари-март 2023-а спрямо октомври-декември 2022-а и се е повишил с 1% на годишна база, посочва в официално изявление Евростат. За сравнение, моментната оценка от 16 май беше за ръст, съответно от 0.1% и 1.3 процента. Усреднената оценка на икономисти, анкетирани от агенция “Ройтерс”, пък беше, съответно 0% и увеличение от 1.2 процента. Ревизията се е наложила заради втората оценка на германските статистици, показала, че най-голямото стопанство на общността е било в рецесия в началото на 2023-а.

Данните за четвъртото тримесечие на 2022-а също са били понижени до минус 0.1% при обявен нулев растеж. Което потвърждава, че и еврозоната е била в техническа рецесия.

Тези резултати бяха очаквани за края на миналата година предвид високите цени на енергията и на храните и качващите се лихвени проценти, целящи овладяване на инфлацията. Първоначалните оценки обаче вдъхваха надежди, че еврорегионът ще избегне тази участ.

Освен в Германия БВП е спаднал на тримесечна база и в Гърция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

Евростат пресмята, че потреблението на домакинствата е отнело 0.1% от тримесечния БВП на блока на еврото, публичните разходи – 0.3% и промените в складовите запаси – 0.4 процента. От положителната страна на пространствения вектор са брутните чисти инвестиции във фиксирани капиталови активи, добавили 0.1% към БВП и нетният търговски баланс – 0.7% заради спада на вноса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст