ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК препоръча на българския бизнес да засили консултациите с Брюксел

В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се състоя среща с представители на Европейската комисия (ЕК). 

Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, представи пред 14 служители на ЕК актуална информация за работата на работодателската организация, взаимодействието й с партньорски организации на национално и европейско ниво, както и сътрудничеството с българските институции. 

Срещата е част от Информационна програма за служителите на Европейската комисия, провеждана във всички държави членки на Европейския съюз. Основните й цели са няколко – задълбочаване на познанията за всяка държава членка, укрепване на съществуващите контакти и създаване на нови, обмен на информация и подобряване на координацията между националните администрации и администрацията на ЕК.

Пратениците на Брюксел препоръчаха на българските си партньори по-активно да използват механизмите на консултации с Европейската комисия, защото това е един от основните канали, чрез който гласът българския бизнес може да бъде чут, а мнението му – уважено.  

В рамките на срещата се проведе активна дискусия, по време на която гостите получиха отговор на всички поставени въпроси, сред които: ангажираност на БТПП в европейски проекти, стимули за българските износители на различни стоки, оценка на политиките на Европейската комисия, зеления преход, енергетика и предизвикателства пред българските компании. 

По време на срещата бяха засегнати и темите за трудностите при наемане на квалифицирана работна ръка, преимуществата на българската икономика, комуникация с българските и европейските законодатели, предстоящото приемане на България в Шенген, приемането на еврото, примери за успешни български предприятия. 

Бяха обсъдени и програми и средства за насърчаване на иновациите, разликата в развитието на различните региони в България, необходимост от довършване изграждането на големите инфраструктурни проекти в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст