ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕСПЧ оправда Асен Генов за изрисуването на паметника пред централата на БСП

Европейският съд по правата на човека оправда журналиста Асен Генов за изрисуването със спрейове на паметника пред централата на БСП на ул. „Позитано” 20 в София през 2013 година.

“На 7 ноември 2013 г. аз, Цветелина Сърбинска и още няколко души бяхме арестувани за оцветяването и надписа “КОЙ? БКП ПОЗОР! КОЙ!” на скулптурната композиция през централата на БСП на ул. “Позитано” в София. Самата композиция е безстопанствена, незаконно намираща се там, открадната от автора и произведена без негово съгласие. Освен това, не представлява културна ценност и следва да бъде демонтирана от тротоара на ул. “Позитано”, посочва Генов във Фейбсук.

През 2021 г. ЕСПЧ осъди България да плати малко над 12 000 евро по дело, заведено от Генов. Държавата беше изпратена на съд след признаването на виновност, че на 7 ноември 2013 г. паметникът пред централата на БСП е боядисан.

“Реално, решението преди 10 години ние да бъдем осъдени беше илюстрация как работи правосъдието у нас. В крайна сметка, това деяние не застрашаваше никого. ЕСПЧ оправда присъдата. А 10 години по-късно справедливостта възтържествува и съдът отмени старата присъда, като класифицира дейността като израз на политически убеждения”, подчерта пред nova.bg журналистът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст