ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иран планира газов хъб с участието на Русия, Катар и Туркменистан

Иран, с участието на Русия, Катар и Туркменистан, планира да създаде газов хъб в индустриалния район Асалуе, разположен в провинция Бушер на северното крайбрежие на Персийския залив. Това съобщи министърът на петрола на Ислямската република Джавад Уджи. 

„Имаме вторите по големина газови запаси в света, така че планираме да създадем газов хъб в района на Асалуе в сътрудничество с Русия, Катар и Туркменистан“, цитира Tasnim думите на министъра. 

Джават Уджи не назовава възможни срокове за реализацията на проекта. Миналият месец той заяви, че Иран и Русия обсъждат разработването на десет нови петролни и газови находища в ислямската република. Според него иранските власти преговарят с „Газпром“, с който министърът оцени съвместните проекти на 40 млрд. долара. По-специално „Газпром“ обмисля възможността за разработване на находищата Киш и Северен Парс с последващ проект за втечнен газ и доставката му до световните пазари. През 2022 г. Иранската национална петролна компания и „Газпром“ подписаха меморандум за стратегическо сътрудничество. Документът включва анализ на възможностите за взаимодействие, включително в следните области: разработване на нефт и газ и петролни находища в Иран, осъществяване на обменни операции с природен газ и нефтопродукти, осъществяване на мащабни и малки мащабни LNG проекти, изграждане на газопроводи, научно, техническо и технологично сътрудничество. 

Assaluyeh е производственият център на най-голямото петролно и газово находище в света North – South Pars, което се намира в централната част на Персийския залив в териториалните води на Иран и Катар. Общите геоложки запаси на находището се оценяват на 51 трилиона кубически метра природен газ и 7.7 млрд. куб. метра кондензат, възстановими резерви – 35.6 трилиона кубични метра природен газ и 3 млрд. куб. метра кондензат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст