ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Испания подозира нискотарифни авиокомпании в злоупотреба с такси

конкуренция пари ръце

Испанското министерство за защита на потребителите започна разследване срещу седем нискотарифни авиокомпании, включително Vueling, Wizzair и Ryanair. То трябва да докаже дали налагането на задължителни допълнителни такси за ръчен багаж на определени полети на тези авиокомпании е нарушение на испанските закони.

От министерството отбелязват, че тези авиокомпании се стремят да привлекат пътници с възможно най-ниски базови цени, но крайната цена често е значително по-висока, включително чрез заплащане на услуги, “които обикновено се приемат за даденост”, като например ръчен багаж.

Разследването започна, след като испанската организация за защита на потребителите Facua се обърна към министерството. Според експертите й, изискването за заплащане на превоза на ръчен багаж се счита за незаконно, тъй като съгласно испанския закон за авиационни услуги авиокомпаниите са „задължени да превозват безплатно багажа, носен от пътниците като ръчен багаж“.

През последните години много нискотарифни авиокомпании започнаха да въвеждат такса за ръчен багаж, с изключение на ръчна чанта или малка раница.

През 2019 г. италианските власти вече глобиха Ryanair и Wizzair с четири милиона евро за това, считайки го за нарушение на правата на потребителите.

Испанските власти могат да наложат значително по-висока глоба за това.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст