ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На един зает у нас се падат 11 660 лв. от БВП

пари

По предварителни данни през първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 0.3 процента в сравнение със същия периода на миналата година, отчетоха от Националния статистически институт.
Заетите в икономиката са били 3 428 000, а общият брой на отработените от тях часове е 1.44 милиарда.

Структурата на заетостта по икономически сектори през първото тримесечие показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите на годишна база, който вече е 60.8 процента.

В същото време има намаление на относителния дял в аграрния сектор и в индустрията съответно до 13.6 на сто и 25.6 на сто. .

На един зает се падат 11 660 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като
всеки зает създава средно 27.8 лв. БВП за един отработен час.
Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие се увеличава реално с 0.8 на сто в сравнение със същия период на миналата година, а БДС за един отработен човекочас се намалява реално с 1.9 на сто.
По предварителни данни за първото тримесечие равнището на производителността
на труда в индустриалния сектор е най-висока – 13 659.2 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 31 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 9307.4 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 21.3 лв. от текущия обем на показателя.
Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 1898.1 лв. БДС на един зает и 6.3 лв. за един отработен човекочас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст