ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нов тур от разговори между Пеевски, Карадайъ и Христо Иванов

Парламент Делян Пеевски Мустафа Карадайъ

Пореден тур от разговори, този път за конституционна реформа. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ и Пеевски бяха домакини на дошлия при тях Христо Иванов от “Демократична България”.

Разговорите продължиха около 30 минути, докато депутатите в залата дебатираха по държавния бюджет и по-малко от час след като Иванов намекна, че Делян Пеевски трябва да преосмисли членството си в конституционната комисия, макар и да не го спомена поименно.

“Аз морален съдник на никого не съм. Тук не е съд и не трябва да е съд. Трябва да направим така, че да имаме неутрален съд, който да не е нито мой, нито ваш”, настоя Иванов на излизане от стаята на ДПС. На въпрос дали оттеглянето на Пеевски може да е гарант, че събитията от 2014 г. няма да се повторят, той отговори, че няма никакви гаранции.

“Комисията трябва да бъде създадена, така че да не поражда съмнения и допълнителни въпроси”, настоя Иванов. И посочи, че не е в позиция да иска персонални решения.

ДПС не може да бъде изключена от дебата и работата за промени в конституцията, това коментира от своя страна депутатът от ДПС Делян Пеевски:

За да се случи, трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България. Всичко, където летяхме някъде в розовите облаци, свърши със състава на това правителство. Те трябва да кацнат, в момента имат правителство, трябва да направят разумните неща за България, а ние да направим разумните неща в парламента за България. Когато кацнат, ние ще бъдем тук, за да водим разговорите с тях в името на всички избиратели. Скоро ще разберете какво имаме предвид“, подчерта той.

Лидерът на ДПС Карадайъ настоя, че преди промени в конституцията трябва да има искрен и честен разговор. “За нормален дебат трябва да се съгласим с някои нещата. Първо, писаните правила се прилагат еднакво за всички. Aлтернативният вариант е една категория хора да се самоопределят за моралисти и морални съдници, те да определят за кои персони има писани правила и закони те да са съдници и да отправят морални присъди”, каза той.

Карадайъ настоя, че преди да се правят промени в конституцията, първо трябва да се спазва сега действащата.

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст