ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Липса на кворум провали ремонта на Търговския закон

Парламент зала

Въпреки принципно одобрение от всички парламентарни формации депутатите не успяха да приемат промените в Търговския закон заради липса на кворум. Председателят на парламента Росен Желязков беше принуден да закрие заседанието и да го отложи за утре.

В петъчната програма на Народното събрание не е включен парламентарен контрол.

Преди това парламентът одобри единодушно решение, с което държавата може да прави разходи и трансфери в рамките на постъпленията в хазната без приет Бюджет 2023. Социалните плащания са гарантирани, увери финансовият министър Асен Василев, според когото до края на юли ще бъде приета тазгодишната финансова рамка.

„Що се отнася до това какви политики ще бъдат заложени, това зависи от съответните министри, с които в рамките на следващите 2 седмици ще изговорим за какво има пространство, какви политики могат да бъдат заложени и обезпечени, така че пак да се разположим, според кесията си, в рамките на 3% бюджетен дефицит”, каза той.

Василев обясни, че настоящото решение е необходимо, за да осигури време за изработването на проектозакона за тазгодишния бюджет. В хазната има 10 милиарда лева, коментира още финансовият министър.

„Така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни. Причината да разглеждаме този удължителен закон не е защото няма пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим“, поясни той.

Финансовият министър пое ангажимент от парламентарната трибуна МФ да внесе проекта максимално бързо, така че да има време за обсъждания в НС и до 31 юли да има приет бюджет.

Депутатът Мартин Димитров от ДБ призова народните представители да се въздържат от прекомерни разходи, когато дойде време за тези обсъждания.

“Най-големият риск пред бюджета, който ще бъде приет, е Народното събрание. Ние, заедно, трябва да го овладеем и да не допускаме излишни и неоправдани разходи”, апелира той.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че растежът е по-важен от размера на дефицита. “Най-важното винаги ви е било 3% дефицит. За нас също е важно, обаче каква е цената?! Ако това ще спре растежа – мерси”, допълни той.

В рамките на заседанието депутатите от различните парламентарни групи взаимно се обвиняваха за прекомерните харчове, заложени във финансовата рамка и коментираха поведението на служебния кабинет “Донев”, който, първо, отказа да внесе проектозакон за бюджета миналата година в законовите срокове с мотива, че няма право да прави политики, но през април го направи – с прекомерния дефицит от 6.4%. 

Парламентът прие на първо четене и промени в Закона за чужденците, внесени от Министерския съвет. Те имат за цел да се създаде необходимата законодателна уредба, осигуряваща прилагането на регламентите на Европейския съюз, свързани с функционирането на Шенгенската информационна система, на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ). Измененията бяха приети със 147 гласа „за“, 28 – „против“ и един „въздържал се“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст