ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеевски е в центъра на нови скандали в парламента

Делян Пеевски

Изборът на депутата от ДПС Делен Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси стана причина за нови скандали в парламента. Преди ден от “Възраждане” не участваха в гласуването и така косвено помогнаха на Пеевски да влезе в комисията. Последваха караници между членове на “Продължаваме промяната – Демократична България” и депутатите на Костадин Костадинов. Днес разправиите продължиха с нова сила, тъй като от ПП-ДБ заявиха, че ще се опитат да отстранят депутата от Движението от конституционната комисия.

Вчера станахме свидетели на попълване на конституционната комисия и не стана добре”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в декларация от името на групата. “Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап, друга се отрече от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент – шведска маса и то точно в тази компания”, добави той. И попита това ли е борбата със себе си, за която иначе много уместно се говори.

“Трябва да си дадем сметка, че този процес е толкова крехък, че трябва да подхождаме много внимателно към него”, отбеляза Иванов. “Първата ми реакция беше да излезем от процеса, но си казах, че може би не сме си свършили работата, че не сме били достатъчно диалогични”, посочи той.

“Това, което днес ще ви предложим, е да си дадем няколко дена малко да се успокоим, след което другата седмица ще проведем още един кръг консултации, ще преговорим идеите ни за това каква трябва да бъде тази комисия, така че да си свърши работата убедително, така че всички граждани да могат да повярват в това, което можем да направим, и да предложим нейното реконструиране, за да може този процес наистина да има ефект не на майтап”, каза съпредседателят на ДБ.

Иванов увери, че се отнасят с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като всички останали. “Трябва да направим всички усилия нейният състав, нейната дейност, нейният формат да не предизвикват никакви спорове и никакви разделения. Опитваме се да направим базата, на която да продължим да живеем заедно”, отбеляза той. И допълни, че тук не става дума някой да бъде посочен с пръст, но не става дума и някой да рискува целият процес в тази комисия да бъде фокусиран върху един или няколко души. Той отчете, че не е в комисията и естествено му се иска да си сложи името върху нея, обаче го е страх, че ще си сложи името върху нейния провал. И коментира, че оставката на Гешев трябва да се случи, но неговото отстраняване от същите хора по същия начин, по който той беше “инсталиран”, няма да донесе усещане за изчистване и за възстановяване на баланса. “Неговата дейност беше белязана от години прикриване на всякакви казуси и сега изведнъж той ги откри и започна да бомбардира Народното събрание с тях”, подчерта депутатът.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев обвини представителите на “Демократична България”, че досега са се опитвали да сменят личността на главния прокурор, вместо да променят самата прокуратура. “Този анализ на положението е направен от Пеевски, който е бил също така в основата на конституционния проект, който ДПС представи миналата година”, изтъкна той.

“Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската съдебна система, на българското общество на нашите партньори. Ще бъде направена тук, от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски. Това не е инат и не е изпиране, защото няма какво да перем. Ще я направим тази реформа. Ако вие искате и не сте лицемерни, ще я направим така”, каза още Цонев.

В кулоарите на парламента Пеевски пък заяви, че Христо Иванов не може да му е “морален съдник”. “Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако иска да прави конституционна реформа, така ще бъде”, категоричен е депутатът.

На свой ред от “Има такъв народ”, които вчера гласуваха “за” включването на Пеевски в комисията, също излязоха с декларация. Председателят на групата Тошко Йорданов каза, че ГЕРБ, ПП-ДБ се събират в правителство, при положение че са се клели да се самоунищожат едни други. По думите му Христо Иванов е отишъл на крака в стаята на ДПС, при Делян Пеевски, за да уговаря конституционна реформа, освен това и конституционно правителство, “вследствие на което г-н Пеевски и г-н Карадайъ ги подпират леко, за да мине това правителство”.

Йорданов сравни ПП-ДБ с “млада палава булка, която се взема с опитен по-възрастен, но също доста палав партньор – ГЕРБ, а ДПС играят ролята на парапет”. “Вчера тази метафора ви я навряхме в очите не за друго, а защото наистина се правите, че не сте в брак с ГЕРБ и с ДПС”, каза депутатът.

“Ние ще обясняваме и показваме на българското общество какво направихте, няма да се скриете”, заяви Йорданов. И добави, че когато се правят, че не са заедно, те ще показват “кой ви е парапетът във връзката, кой ви е младежът във връзката и каква любов въртите, където там се съберете”.

Йорданов се развихри с метафорите и сподели още една – че мравоядът, ако искал да си свърши работата, “сам си завирал хобота в мравуняка”. “Не разбирам какво срамно има в това г-н Пеевски да ви е в комисията при положение, че му ходихте на крака да го молите”, коментира той. “За тази конституционна реформа помолихте само ДПС, никой друг и това също е факт, както е факт, че след това те ви гласуваха правителството”, счита председателят на групата на ИТН.

Конституционната реформа не трябва да бъде на всяка цена, коментира пред журналисти лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. “Моделът, който за нас е добър, е този, който е в САЩ – министърът на правосъдието е и главен прокурор”, обясни той. По думите му обаче големият проблем е, че там има изградена институционална демокрация, докато при нас няма. “Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било изключително опасно той да е и главен прокурор, но за в бъдеще най-доброто решение е това”, изтъкна Костадинов. Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен.

От „Възраждане“ питат защо от ПП-ДБ предпочитат да говорят с ДПС за конституционни промени, вместо с тях, които са третата политическа сила. ”

“За нас беше изключително приятна изненада да научим последните няколко месеца от публични изяви на хора, които са част от коалицията ПП-ДБ, че те споделят неща, които ние сме говорили през последните три години за това, че институцията главен прокурор трябва да бъде премахната”, посочи по-късно в декларация от парламентарната трибуна Костадинов. И уточни, че един от вариантите, които са предлагали, е бил министърът на правосъдието да бъде главен прокурор или да изпълнява функцията, и е бил отхвърлен с идеята, че това няма как да се случи на българска почва. “Въпросът обаче, който тук в момента трябва да получи своя отговор, е как ще се случи тази конституционна реформа, защото има три варианта за нея”, счита той. По думите му единият вариант е този път, по който е тръгнала управляващата коалиция в момента между ГЕРБ и ПП-ДБ в търсене на конституционно мнозинство с четвъртата политическа сила – ДПС. “Втори вариант за съставяне на конституционно мнозинство е с третата политическа сила”, отбеляза лидерът на “Възраждане”. Но имало и трети вариант – да не се състои конституционна реформа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст