ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приоритет за Калин Стоянов е борбата с нелегалната миграция 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще участва в Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ на Европейския съюз само три дни след като встъпи в длъжност.  Основните теми на форума са Пактът за миграция и убежище, функционирането на Шенгенското пространство и борбата с тероризма.

Преди старта на заседанието той проведе кратки разговори с чуждестранните си колеги, както и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя изрази желание двамата да проведат двустранна среща-разговор във възможно най-кратък срок. 

 Вътрешният министър на България разговаря и с федералния министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. Двамата обсъдиха темата за опазването на външните граници на Европейския съюз. Министър Стоянов запозна австрийския си колега с действията, които България предприема в тази посока.  

“Борбата с нелегалната миграция ще бъде приоритет за мен”, увери Стоянов. Той подчерта, че в работата си досега като директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) има опит и е добре запознат с оперативната информация по тази тема.  

Министърът отново потвърди желанието на България за създаване на съвместна работна група с Европол, която да работи по противодействие на нелегалната миграция и покани Австрия да се включи в нея. 

Министър Стоянов разговаря и с шведския министър по миграцията Мария Малмер Стенергард, и с испанския си колега Фернадо Гранде-Марласка Гомес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст