ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Програмата за наблюдение на Земята навършва четвърт век

Днес (8 юни) Copernicus – космическата програма на Европейския съюз, която “наблюдава” състоянието на Земята – навършва 25 години! Програмата предлага и информационни услуги, които се базират на данни от сателитното наблюдение на планетата. Партньори по програма Copernicus (“Коперник”) са 27-те държави членки на ЕС,Европейската космическа агенция (ЕКА), Европейската организация за използване на метеорологични спътници (EUMETSAT), Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF) и Mercator Océan. 

Огромни количества глобални данни от спътници и наземни, въздушни и морски измервателни системи предоставят информация, която помага на доставчиците на услуги, публичните органи и други международни организации да подобрят качеството на живот на европейските граждани. Предоставените информационни услуги също така са безплатни и достъпни за потребителите. 

Вече четвърт век Copernicus и неговите шест сателита наблюдават планетата, следят и прогнозират състоянието на околната среда и климатичните промени и ни помагат да бъдем по-подготвени при извънредни ситуации и бедствия. 

Европейската комисия отбеляза празника със снимки от различни кътчета на България, направени през годините от Copernicus. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст