ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев осъди взривяването на язовир “Нова Каховка”

Румен Радев

Президентът Румен Радев осъди взривяването на язовир “Нова Каховка”, за което Русия и Украйна се обвиняват взаимно. “Остро осъждам нападението срещу язовир “Нова Каховка”, което застрашава множество цивилни, представлява сериозен риск за околната среда, както и застрашава сигурността в Запорожката атомна електроцентрала. Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност”, написа Радев във Туитър.

Близо 6000 души са евакуирани след разрушаването на стената на огромния язовир. Украинските власти съобщиха, че над 5900 души са евакуирани от наводнените райони. Засегнати са 30 населени места, от които 10 под контрола на руските сили. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за незабавна намеса на международните хуманитарни организации за справяне с последиците от разрушаването на язовир “Каховка” и окачестви като провал липсата на реакция от ООН и Червения кръст.

Според руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в американските медии се провежда целенасочена кампания за дезинформация за станалото в Каховската ВЕЦ, като целта е прехвърляне върху Русия на отговорността на Украйна. Той обвини властите там, че са извършили терористична атака, довела до мащабни наводнения и екологична катастрофа и отбеляза че “вашингтонските покровители на Киев никога не го критикуват, а поощряват всички удари, от които страдат руснаци”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст