ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новият турски външен министър очаква стъпки от Швеция за НАТО

Хакан Фидан турски външен министър на турция

Хакан Фидан проведе телефонен разговор с колегите си от Швеция и САЩ Тобиас Билстрьом и Антъни Блинкън

Новият турски външен министър Хакан Фидан очаква от Швеция да предприеме конкретни стъпки в съответствие с тристранния меморандум, подписан от Турция, Швеция и Финландия, ако иска да се присъедини към НАТО, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

Турският външен министър проведе телефонен разговор с шведския си колега Тобиас Билстрьом, с когото са обсъдили очакванията на Анкара към Швеция преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли. По същата тема Фидан разговаря и с колегата си от САЩ Антъни Блинкън.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова Швеция да върне терористите, ако иска да влезе в Алианса, като заяви, че списъкът с издирваните лица е бил предаден на шведските власти.

Според съобщение на шведските медии шведският върховен съд се е съгласил да екстрадира първия поддръжник на ПКК в Турция след подписването на тристранния механизъм. Мъжът е осъден от турския съд през 2014 г. на четири години затвор за транспортиране на чанта, съдържаща канабис, но медиите твърдят, че Турция го търси заради връзките му с ПКК. Окончателното решение за екстрадицията на мъжа предстои да бъде взето от шведското правителство.

Тристранният договор, подписан през юни миналата година, задължава Финландия и Швеция да си сътрудничат с Турция в борбата срещу тероризма, да бъдат прекратени терористичните действия на тяхна територия и да издирваните терористи да бъдат екстрадирани.

След ратификация от турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април т.г., но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да бъде приета в НАТО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст