ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Газпром” представи на Турция концепцията за създаване на газов хъб

Природен газ

Руската компания “Газпром” представи на турската страна концепцията за създаване на газов хъб, в която са формулирани параметрите и принципите на неговата работа, става ясно от годишния отчет на корпорацията.

„От октомври 2022 г. ПАО „Газпром“, заедно с турски партньори, работи по въпроса за създаването на газов хъб в Турция. Руската страна представи своята концепция за създаване на газов хъб, параметрите и принципите на неговата работа“, се казва в годишния отчет на Газпром.

Изграждането на газовия хъб беше обявено от руския президент Владимир Путин в средата на октомври 2022 година. В началото на декември турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в страната се работи по подготовката за изграждането на газов хъб. Очаква се за сметка на това съоръжение Русия да може да пренасочи газ, който преди това отиваше на Запад чрез „Северен поток“ и газопровода Ямал-Европа.

Проектът за създаване на нов газов клъстер се подготвя от „Газпром“ и турската Botas. Според Анкара, хъбът се създава на територията на Румелия (Тракия) в близост до границите на Турция с Гърция и България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст