ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Два законопроекта за етажната собственост бяха приети на първо четене в НС

В столичния квартал "Люлин" се предлагат най-много едностайни апартаменти и други видове маломерни жилища предимно в панелни блокове от времето на социализма.

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика.

Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на първо четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за промяна на текстовете за второто четене. Председателят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ отбеляза, че е притеснително, че се премахва долната граница за кворума при вземане на решения от етажната собственост и възможността да се назначават домоуправители.

“За мен процедурата, която са предвидили в министерството – за назначаване на служебни домоуправители и това, че вкарваме кмета на общината или на района да се занимава с етажната собственост, според мен, по никакъв начин това не е работещо”, изтъкна той.

Цветан Цветанов от “Възраждане” критикува и създаването на контролни съвети.

“Какъв контролен съвет ще се създаде, примерно, в блок с 4 или с 6 апартамента? Има ли нужда от това нещо?”, попита той.

Андрей Чорбанов от “Има такъв народ” даде за пример още нерешими казуси.

“Все повече се появяват особен тип етажна собственост, при които 100% от жилищата са собственост на един човек. А жилищата в централните градски части, където в кооперациите повече от половината от жилищата са всъщност наети от фирми и на практика изключително трудно се достига изискуемият кворум, който се предлага, за да се вземе каквото и да е решение?”, каза той.

Идеята общото събрание на етажната собственост за разполагането на зарядна точка за електромобили да става с мнозинство също предизвика реакция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст