ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европа настоява човек от ЕС да е новия генерален секретар на НАТО

нато централа щаб

В Европа настояват човек от Европейския съюз да стане новият генерален секретар на НАТО. Това съобщава The New York Times, позовавайки се на високопоставен представител на Северноатлантическия алианс.

Отбелязва се, че в този случай кандидатурата на британския министър на отбраната Бен Уолъс е изключена.

„Франция и други настояваха новият генерален секретар да бъде от страна, която е част от Европейския съюз, което би изключило кандидатурата на Уолъс“, се казва в доклада.

В същото време, един коментар, кандидатите от държавите от Централна Европа и балтийските държави се свързват с по-агресивна позиция спрямо Руската федерация. В тази връзка решението в тяхна полза може да бъде трудно.

На 12 февруари говорителят на НАТО Оана Лунгеску заяви, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няма да удължава мандата си, който изтича през септември 2023 г. „Той няма намерение да търси ново удължаване на мандата“, посочи тя.

Столтенберг е генерален секретар на НАТО от 1 октомври 2014 година. Той вече три пъти е подновявал мандата си.

В същото време в края на януари вестник “Политико” писа, че Столтенберг би искал да остане на поста си.

През декември миналата година TV2 съобщи, че Столтенберг може да оглави Международния валутен фонд. Според канала назначаването му на нова длъжност може да стане след изтичането на мандата му като ръководител на алианса, тоест до 1 октомври 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст