ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Запис доказва, че стената на язовир “Нова Каховка” е взривена от руска диверсионна група

Стената на язовир "Нова Каховка"

Украинската служба за сигурност твърди, че е прихванала разговор между руски военни, в който се „потвърждава“, че водноелектрическата централа в Каховка е била взривена от руска диверсионна група.

В прессъобщението си Украинската служба за сигурност заявява: „Нашествениците искаха да изнудват Украйна, като взривиха язовирната стена и предизвикаха причинена от човека катастрофа в южната част на нашата страна.“

В разпространения запис се чува: „Не те [Украйна – бел. ред.] са нанесли удар. Нашата диверсионна група е там. Искаха да ги уплашат с този язовир. Не се получи по план, беше повече, отколкото те планираха“, казват руските военни.

По-нататък окупаторът описва последствията от това бедствие, което в началото Русия се опитва да скрие: покачване на нивото на водата, наводненията и опустошителните разрушения.

Ето и записът разпространен от Украинската служба за сигурност

Какво се случи досега:

На сутринта на 6 юни оперативното командване на Украйна „Пивден“ (Юг) съобщи, че руските окупационни сили са взривили ВЕЦ ” Каховка”, като са унищожили напълно язовира и турбинната зала на електроцентралата. След взрива централата не подлежи на ремонт. Източването на язовир “Нова Каховка” застрашава безопасността и на Запорожката атомна електроцентрала, която въпреки че има собствен водоизточник има запаси само за следващите три месеца.

Разрушаването на Каховската водноелектрическа централа предизвика невиждана екологична катастрофа. Водата от водоема започна да наводнява градове и села. Започна евакуация на местните жители от засегнатите райони. Появиха се проблеми с водоснабдяването в градовете Кривий Рог, Марханец и Никопол, Днепропетровска област. Заговори се за воден режим в Крим.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че предизвиканата от руснаците катастрофа в Каховската водноелектрическа централа няма да попречи на Украйна да освободи собствената си територия и няма да увеличи шансовете окупаторите да останат на украинска земя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст