ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иван Димитров: Надявам се България да разпознае приоритетите на CISAC 

„Огромната ми надежда е в това, че новосформираното правителство в България ще разпознае приоритетите за работа на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори (CISAC) и в България ще успеем да постигнем най-високите нива на защита на авторското право в подкрепа на творчеството.”  

Това заяви изпълнителният директор на “Музикаутор” Иван Димитров по време на Общото събрание на CISAC. Това е първото събрание, което се провежда присъствено след пандемията. 

Негов домакин бе Организацията на авторите и композиторите на Мексико (SACM), а участие в него взеха представители на 72 организации за колективно управление на авторски права от целия свят. 

„Цветът се завърна в света на CISAC под формата на човешко и социално взаимодействие“, коментира президентът на Международната конфедерация Бьорн Улвеус. 

Във встъпителните си думи той изтъкна, че през годините, в които е начело на международната организация, е оценил изключителната отдаденост и посветеност на хората, които работят в подкрепа на творците. 

Той обърна внимание и на предизвикателствата, през които преминават авторите днес. Сред тях са: силното обезценяване на авторския труд от стрийминг платформите и принудата да работят нещо друго пред това да продължат мисията си на творци. 

Бьорн Улвеус подчерта три основни направления, които трябва да бъдат приоритет за организациите, защитаващи авторския труд – първо, подобряване на метаданните за авторите и техните произведения, второ, осигуряване на тяхната разпознаваемост в света на стрийминга и трето, изкуствения интелект, който генерира все повече правни, етични и политически казуси наред с неговите положителни страни. 

Общото събрание на CISAC прие работната програма на организацията и избра двама нови вицепрезиденти за периода 2023-2026 г. – японския художник Казухико Фукуоджи и испанския сценарист и режисьор Анхелес Гонсалес-Синде Рейг. 

В рамките на форума, президентът и вицепрезидентите на CISAC се срещнаха и с държавния глава на Мексико – Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст