ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Искането за имунитета на депутата Даниел Александров е в деловодството на НС

Главният прокурор внесе в деловодството на парламента искане за снемане на имунитета на народния представител Даниел Александров.

Предни дни прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Александров – на състезателя по класическа борба от Дупница, който е първи мандат народен представител от ГЕРБ, във връзка с престъпление от преди месец срещу непълнолетно момиче.

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на още един депутат от ГЕРБ – състезателят по класическа борба от Дупница Даниел Александров, съобщиха от прокуратурата.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Д. А. за престъпление по чл. 150, ал. 1 от Наказателния кодекс, посочват още от държавното обвинение.

И още: “Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в с. Бистрица, Д. А. чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Като народен представител Д. А. е “лице с имунитет”. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС”, се казва в съобщението на СГП. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст