ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нов трус край Пловдив

Около 15.15 ч. ново, но по-слабо земетресение бе усетено в Пловдив.

Магнитудът му е 3,5, дълбочината – 8.4 км, а епицентърът – отново край Асеновград. Данните са от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

“Това е нещо нормално, след като преди дни имахме силно земетресение”, коментира пред Радио Пловдив проф. Николай Милошев от Института.

Той подчерта, че това е добра новина. Логично е, когато има по-силен трус, да има редица такива трусове или афтършокове. “Очаквахме да се случи и е напълно възможно да не е последен”, допълни проф. Милошев.

На 7 юни земетресение разлюля Пловдив в 15.26 часа. Трусът с магнитуд 4.7 по Рихтер е бил на дълбочина 4.5 километра дълбочина и на 15 километра югоизточно от Пловдив, като епицентърът е до летище Пловдив.

В интервю за Радио Пловдив Николай Милошев, директор на Института по геофизика към БАН, уточни, че след първия трус е имало още три вторични, като най-силният от тях е бил с магнитуд  3.2, а другите – около два по Рихтер.

“Пловдив е силно сеизмичен район и е нормално да се случват такива трусове, но се надявам активността вече да затихва”, посочи Милошев, като добави, че земетресението е усетено дори и по високите етажи в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст