ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ратифицираха договора за изграждане на системи за сигурност на помещенията за F-16

парламент

Парламентът прие на първо и на второ четене законопроекта за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70“. Договорът се сключва по условията на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ – FMS, а общата му стойност възлиза на 7 238 842 щатски долара. Предвидено е заплащането на дължимата сума да се извърши за период до пет години по определен график на плащанията в щатски долари, предаде БТА.

Съгласно условията на подписаните и влезли в сила международни договори за придобиване на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка българската страна следва да спазва посочените в тях мерки за контрол, сигурност и отчетност на предоставените от САЩ отбранителни изделия, като разходите за изграждане на необходимата за целта инфраструктура са изцяло за сметка на България.

Договорът предвижда: доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на правителството на САЩ; проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване; услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада; консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета, и използване на класифицирана информация.

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за изпълнение на определени инфраструктурни дейности в България и всяко забавяне ще доведе до невъзможност за приемане на самолетите на българска територия, се посочва в доклада на парламентарната комисия по отбрана.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст