ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръмп е обвинен по седем пункта на федерално ниво

Доналд Тръмп

Републиканците от Камарата на представителите ще потърсят отговорност за това нагло използване на съдебната власт като политически инструмент, заяви Кевин Маккарти

Доналд Тръмп е обвинен по седем пункта в рамките на разследването, водено от специално назначения съветник във връзка с притежание на класифицирана документация. Това бе потвърдено пред Си Ен Ен от адвоката му Джим Тръсти. Обвиненията са повдигнати на федерално ниво, поясни той. За първи път бивш президент на САЩ ще трябва да отговаря по обвинения на федерално ниво, предаде БТА.

Тръмп е обвинен в рамките на закона за шпионажа, разказа още Тръсти. Повдигнати са му и обвинения за възпрепятстване на правосъдието, за унищожаване или фалшифициране на документация, за заговорничене и за фалшиви показания.

Специалният съветник разследва как Тръмп е боравил с класифицираните документи, които е отнесъл в имота си в Мар а Лаго във Флорида, след като е напуснал Белия дом. през януари 2021 г. Специалният съветник разследва и дали Тръмп не е попречил на властите да си върнат документите.

Първоначално лично Тръмп обяви в социалната си мрежа Трут сошъл, че администрацията на президента Джо Байдън му е повдигнала обвинения, и каза, че е невинен. Той разказа, че е получил призовка да се яви в във федерален съд в Маями идния вторник. Самият Тръсти не е виждал още текста на обвиненията срещу Тръмп и каза, че клиентът му е получил призовката по имейл.

Тръсти добави, че Тръмп ще се яви в съда, както е призован. Той изрази хипотеза, че Тръмп няма да бъде задържан тогава, защото няма никъде да избяга.

Правоприлагащите органи също са били изненадани от новината и сега прехвърлят ресурси в Маями за съдебното заседание, на което ще присъства Тръмп. Специалният съветник и министерството на правосъдието засега не са правили изявления по случая. Белият дом също не е коментирал случая.

През април Тръмп бе обвинен за фалшифициране на счетоводна документация. Но тогава обвиненията не бяха на федерално ниво.

Миналата есен американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специален съветник, който да води разследването срещу Тръмп.  Това стана, след като Тръмп обяви, че се кандидатира за президент. Целта на това назначение бе разследването да бъде независимо от правосъдното министерство от администрацията на Байдън.

Много от републиканците застанаха зад Доналд Тръмп, след като във Флорида бяха повдигнати нови обвинения срещу него. Някои видни представители на партията обаче не го подкрепиха, пише ДПА.

Председателят на контролираната от републиканци Камара на представителите Кевин Маккарти изрази поддръжката си за милиардера. 

“Аз и всеки американец, който вярва във върховенството на закона, сме плътно до президента Тръмп срещу тази жестока несправедливост”, написа Маккарти в “Туитър”.

“Републиканците от Камарата на представителите ще потърсят отговорност за това нагло използване на (съдебната) власт” като политически инструмент, добави той.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио, който през 2016 г. загуби от Тръмп вътрешните избори за номинацията на републиканците за президент, също изрази солидарност. 

“Няма граници за това какво ще направят тези хора, за да защитят властта си и да унищожат онези, които я застрашават, дори ако това означава да разкъсат държавата ни и да разрушат вярата на обществото в институциите, които държат страната ни цяла”, написа той в “Туитър”, без да уточни кого има предвид.

Кандидатът за президентската номинация на републиканците Аса Хътчинсън обаче призова Тръмп да прекрати кампанията си за преизбиране.

“С новината, че Доналд Тръмп е обвинен за втори път, страната ни се намира в положение, което отслабва нашата демокрация. Действията на Доналд Тръмп – от умишленото пренебрегване на Конституцията до незачитането на върховенството на закона – не трябва да определят нашата нация или Републиканската партия”, каза снощи в изявление бившият губернатор на Арканзас.

“Това е тъжен ден за нашата страна”, продължи Хътчинсън. “Макар че Доналд Тръмп има право на презумпцията за невинност, продължаващото наказателно производство ще отвлече вниманието. Това отново потвърждава необходимостта Доналд Тръмп да уважава президентската институция и да прекрати кампанията си”.

Заклетите привърженици на Тръмп обаче се сплотиха зад него.

“Тъжен ден за Америка. Бог да благослови президента Тръмп”, написа в “Туитър” републиканецът Джим Джордан от щата Охайо.

“Демократите трябва буквално да ги побиват тръпки, когато виждат препълнените митинги на Тръмп и смазващата му преднина в социологическите проучвания седмица след седмица”, написа в “Туитър” републиканката от Камарата на представителите Марджъри Тейлър Грийн. “Трябва да спечелим през 2024 г.”, заяви тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст