Търговията ни с Кипър за 2022 г. възлиза на 262.3 млн. евро 

В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе среща с делегация от гр. Лимасол, Кипър, водена от кмета на града Никос Николаидес. Делегацията е в София по покана на Столична община. 

Заместник-председателят на Палатата Тодор Табаков посрещна гостите, сред които бе Херос Милтиадос, вицепрезидент на Търговско-промишлена палата гр. Лимасол. 

Табаков подчерта отличното взаимодействие между националните търговски палати от България и Кипър и наблегна на възможностите за сътрудничество на ниво региони. 

Той представи дейността на БТПП като бизнес и работодателска организация. А гостите представиха Лимасол като голям и бързо развиващ се град, който разполага с най-голямото пристанище в Кипър. В региона са развити както морската индустрия, така и селското стопанство, производството и услугите.  

На срещата бе отбелязано, че София и Лимасол участват в програма, подкрепена от Европейската комисия за насърчаване на климатичната неутралност на градовете. Бе отчетен и обнадеждаващия факт, че двустранната търговия между България и Кипър е в подем и през 2022 г. обемът й възлиза на 262.3 млн. евро.

Табаков обобщи, че общата цел на търговските палати от двете страни е подкрепяне на бизнеса, обмен на полезна и актуална информация за икономиката и споделяне на постиженията в различни икономически области. 

По данни на БНБ сумарните инвестиции от Кипър в България към 1 януари 2022 г. са в размер на 2.468 млрд. евро. За предходната 2021 г. инвестициите са в размер на 28.6 млн. евро, за първото тримесечие на 2022 г. – 40.3 млн. евро, а за второто тримесечие -4,1 млн. евро.

Островът на Афродита е сред водещите страни по преки инвестиции в секторите преработваща промишленост, строителство, недвижимо имущество, търговия. Голяма част от кипърските пари идват от инвеститори, чиито централи са в трети страни.

Кипър е сред водещите страни по преки инвестиции в секторите “Преработваща промишленост”, “Строителство”, “Недвижимо имущество” и “Търговия”.

В срещата взеха участие и представители на Техническия университет в гр. Лимасол, които ще проведат срещи с партньорски университети в София. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст