ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След 14-часово заседание ВСС отложи решението за освобождаване на Гешев

Иван Гешев гл.прокурор

След 14-часово заседание Висшият съдебен съвет реши да продължи с разглеждането на второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев в понеделник, 12 юни. Гешев поиска следващото заседание да бъде на 15 юни, за да има достатъчно време да се запознае с материалите, които са му предоставени, както и да подготви становище, но искането му не беше уважено.

Преди ден процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор (заради пряка намеса в разследването на взрива до автомобила от кортежа му) беше прекратена. Това стана след като изненадващо шестимата членове на Прокурорската колегия оттеглиха първото искане за предсрочно освобождаване на обвинител номер. Оттеглянето без конкретни мотиви предизвика няколкочасов дебат.

Съветът все пак реши, че прекратява процедурата по първото искане и оставя за обсъждане по същество само второто. То е за уронване престижа на съдебната власт заради думите на Гешев по време на негов брифинг, че е ясно кой е политическият боклук и той трябва да бъде изметен от Народното събрание. Пленумът изгледа 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май, в която главният прокурор използва въпросния израз, за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние.

За целта бяха изслушани заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров и заместник главния прокурор и директор на националната следствената служба Борислав Сарафов.

В понеделник по искане на Гешев ще бъде изслушан още един негов заместник – Даниела Машева. Ще бъдат обсъдени и други доказателствени искания.

На заседанието в четвъртък обвинител номер едно също така обяви, че ще направи обръщение към народа от ефира на БНТ, но не уточни за какво възнамерява да говори. По закон главният прокурор има право по Закона за радиото и телевизията да поиска да направи изявление по обществената телевизия. Същото правомощие имат и хората на други високи постове като премиерът, президентът, председателите на Конституционния съд и двете върховни съдилища.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст