ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕБВР отпуска 200 млн. евро за украинските железници

ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне 200 милиона евро за украинската държавна железопътна компания “Укрзализниця”. Целта на тази финансова подкрепа е за подобряването на връзките ѝ с Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Основната ѝ дейност е свързана с железопътния транспорт. Тя е почти пълен монополист в областта на железопътния транспорт в Украйна.

Украинският вицепремиер Олександър Кубраков е подписал споразумението за ускоряване на модернизацията на жп връзките на неговата страна с Европа. “Като се вземат предвид ограниченията, наложени от руския агресор върху операциите в украинските черноморски пристанища, ние в министерството отдаваме специално внимание на развиването на шосейната и жп инфраструктура по посока на западните ни граници”, отбелязва Кубраков.

“Въпреки негативните ефекти от войната “Укрзализниця” продължи да осъществява товарни и пътнически превози, макар и с намален капацитет”, посочват от Европейската банка за възстановяване и развитие.

През миналата година и през 2023 г. банката е обещала на Украйна общо 3 милиарда евро инвестиции. През 2022-а към страната са били насочени 1.7 милиарда евро, а през партньорски финансови институции са осигурени още 200 милиона евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст