ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма данни за замърсяване на българското Черноморие от яз. “Каховка”

един от плажовете на Черно море край Варна

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир “Нова Каховка”, разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента, съобщават от правителствения пресцентър. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като Министерството на околната среда и водите е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като Министерството на околната среда и водите поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

От юни 2022 г. във връзка с военните действия на територията на Украйна до момента Басейнова дирекция „Черноморски регион“ и Изпълнителната агенция по околна среда провеждат мониторинг в три пункта в крайбрежните морски води – Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Местоположението на пунктовете е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда от вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Мониторингът ще осигури пълно проследяване на екологичните щети след инцидента при язовира, за да може България да реагира своевременно на всяка евентуална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на нейна територия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст