ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промяната на досегашната система не значи да няма главен прокурор

Среща-дискусия с кандидата за президент на Република България г-жа Татяна Дончева на тема: „ПРЕЗИДЕНТЪТ – ГАРАНТ ЗА УСПЕШНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА”.

“България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма главен прокурор. Това са глупости”. Така коментира пред БНР Татяна Дончева – лидер на “Движение 21”, което е част от коалиция “Левицата”, някои от последните предложения за конституционни промени. 

“Трябва да се направи анализ какво в съдебната система пречи, за да се поправи то, а не просто да се правят импровизации – сега не ни трябва Гешев, дай да махнем фигурата на главния прокурор. Знаете ли какво ще стане от това. Съдилищата и прокуратурите не функционират по еднакъв начин. Това, че в Конституцията пише, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще започнат да функционират като съдилища, ако махнем фигурата на главния прокурор”, казва Дончева. “Това, което ще се случи при липсата на главен прокурор, е, че Пеевски ще ви ръководи прокурорската система, защото той си е назначил ключовите прокурори по места”, отбелязва тя.

Според Татяна Дончева въпросът да има или да няма главен прокурор като конституционно решение е принципен. Тук става дума за концепция на съдебна състема. България винаги е имала главен прокурор, казва Дончева. “Такива идеи не могат да почиват на обстоятелството, че в момента ни пречи главният прокурор. Като ни пречи в момента, пътят е той да бъде сменен, а не да бъде закрита длъжността”, категорична е тя. 

Според нея е много важно да бъде сменен главният прокурор. “Когато и да бъде сменен, все ще е късно. Той поначало беше неправилно избран.” 

Относно избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия, Дончева смята, че ако ДПС иска точно депутатът Пеевски да бъде техен представител в конституционната комисия, това не може да бъде подлагано на отричане от никого. Не знам защо стана такъв скандал с този факт. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст