ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трябва да има дебат по всички идеи за промени в Конституцията

Даниел Вълчев

Ако има законопроекти за промяна на Конституцията, независимо от кого и какви идеи има в тях, редното е те да се оповестят, за да могат всички хора да си кажат мнението и да има дебат. Това заяви за БТА деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Даниел Вълчев във връзка с политическите заявки за промяна на Конституцията

“Всички, които искат да променят Конституцията, винаги трябва да помнят, че неслучайно тя се нарича обществен договор – основните правила, по които обществото живее. И в този смисъл, ако някой смята да го направи това в тесен кръг, ефектът няма да бъде добър”, отбелязва проф. Вълчев. 

Според него, никакво препускане, никакво бързане не е оправдано, когато става въпрос за такива промени.

Припомняме, че вчера министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че разговаря с всички политически партии основно за необходимостта от конституционни промени. Той е имал среща с депутата от ДПС Делян Пеевски в сградата на Народното събрание.

Според министъра в обсъждането на конституционни промени трябва да участват всички. 

“Нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, вярвам – и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа”, отбеляза министър Славов.

От ДПС вече публикуваха своите предложения за промени в Конституцията. Те предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на два висши съвета – на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, а членовете от квотата на парламента в двата съвета да се избират с мнозинство от две трети. Предлага се членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от две трети.

От ДПС посочват, че промените са изготвени още в началото на 2022 и отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст