ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция е водещ търговски партньор на България извън ЕС

пари

Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите инвеститори в страната ни. За миналата година двустранният стокообмен е рекорден и надхвърля 7.3 млрд. евро. Това е 40 процента ръст спрямо 2021 година, отбелязва министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на Българо-турски бизнес форум, който се провежда в Банско, с участието на над 250 компании от двете страни.

И през първото тримесечие на тази година продължават активните търговски връзки. Турция е на първо място и в износа и във вноса на български стоки за трети страни за този период. При експорта има ръст от 3.9 на сто, а при импорта повишението е с 10.6 процента. Търговското салдо остава отрицателно за нашата страна. Водещи стоки в износа ни заемат рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, отпадъци и отломки от чугун, желязо или стомана (скрап), отпадъци, отляти на блокове, от желязо или стомана, жици и кабели, необработено олово и други. Във вноса пък преобладават медни руди и техните концентрати, електрическа енергия, плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани и други. 

По време на официалното откриване посланикът на Турция у нас г-жа Айлин Секизкьок изтъкна добрите отношения между двете държави особено в сферата на сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите.

Министър Богданов посочи, че турските компании в България вече са над 2200, като интересът им за инвестиции у нас нараства значително. По думите му, това се потвърждава и от обявеното преди дни намерение на турска компания, да инвестира нови 50 млн. евро в модернизация и разширение на производството си в Шумен.

“Алкомет“ АД ще инвестира средствата в нови сгради, машини и съоръжения през тази година. Компанията се утвърди в производството на детайли за автомобилния сектор, като с тази инвестиция тя ще започне да произвежда и за авиационната индустрия.

“Гордеем се, че България расте във веригата на доставки, в това което произвеждаме. Компаниите внедряват все по-иновативни решения и повишават своята ефективност и така конкурентоспособността на българската икономика“, коментира икономическият министър.

Министър Богданов е провел и телефонен разговор с министъра на търговията на Турция Юмер Болат. Двамата са обсъдили активизиране на двустранните търговско-икономически отношения и какви мерки биха могли да се предприемат от правителството, за да се облекчи трафикът при преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни.

Икономическият форум се провежда за втори път и се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара. Акцент на тазгодишния форум са автомобилна индустрия, производство, здравеопазване, строителство, енергетика мебели, IT и аутсорсинг, консултантски и туристически услуги. Целта на бизнес форума е активизиране на двустранните връзки между представителите на бизнеса, осигуряване на възможности за обмяна на опит, идеи, експертиза, както и разкриване на нови възможности за партньорства и развитие в страната и региона.

По данни на БНБ преките инвестиции от Турция в България към началото 2022 г. са в размер на 1.06 млрд. евро. Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура, строителство на жилищни, търговски и офис сгради, производство на части и детайли за автомобилната промишленост и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст