ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хондурас поиска да се присъедини към Банката за развитие на БРИКС

БРИКС

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро официално е поискала приемането на страната в ръководената от БРИКС “Нова банка за развитие”, съобщава Ройтерс.

Сиомара Кастро е заявила това на среща с президента на банката Дилма Русеф, съобщиха от канцеларията на хондураската президентка.

В момента тя е на шестдневно официално посещение в Китай.

“Новата банка за развитие”, чиято централа е в Шанхай, беше създадена през 2015 година от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, известни като страните от БРИКС. Целта ѝ е финансиране на инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в тези и развиващите се страни. Една от причините за създаването на тази институция е, че членките на БРИКС многократно са критикували решенията на Световната банка и на Международния валутен фонд по отношение устойчивото развитие. Банката предоставя заеми, гаранции и участва в капитала на други финансови институции, като предоставя техническа помощ при подготовката и изпълнението на инфраструктурни проекти в които участва повече от една страна.

Република Хондурас (на испански: República de Honduras, буквално „дълбини“) е държава от Централна Америка. На запад граничи с Гватемала и Ел салвадор, на юг – с никарагуа и Тихия океан, а на север – с Хондураския залив и Карибско море. Страната е членка на групата на най-бедните страни в света. Всички те са с високо ниво на бедност и на дългова задлъжнялост, които са признати за нуждаещи се от безвъзмездната помощ, оказвана от Световната банка и от Международния валутен фонд.

Създаването на тази група е по инициитива на Международния валутен фонд и Световната банка през 1996 г. след обширно лобиране от страна на неправителствени организации и други органи. Предвиждасе по този начин да се търси намаляване на дълга и предоставяне на нисколихвени заеми, за да ликвидира или намали външният дълг до устойчиви нива. За да се включат в инициативата, страните трябва да имат неустойчиво дългово бреме, което не може да се управлява с традиционни средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст