ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Майкрософт” извежда служители от Китай

майкрософт

Microsoft премества десетки топ изследователи на изкуствения интелект от Китай в Канада и планира да затвори център за инженерно обучение в Китай. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Отбелязва се, че компанията Microsoft Research Asia (MSRA), намираща се в Пекин, е започнала да издава канадски визи за най-добрите специалисти. Те ще бъдат прехвърлени в изследователския институт на корпорацията във Ванкувър.

Планът е да се преместят между 20 и 40 служители на MSRA в новата лаборатория, според изданието. “Планът Ванкувър” е отговор на напрежението между САЩ и Китай.

Двама служители на MSRA са потвърдили пред изданието, че са получили предложения за работа от китайски интернет компании, но специалистите решили да заминат за Канада.

„Microsoft има дълбоки връзки с Китай, но наличието на най-добрите ни изследователи в Китай е свързано с рискове, особено за служителите, работещи с машинно обучение“, е казал един източник.

В същото време вътрешният човек е посочил, че Microsoft се страхува от загубата на ценен персонал, който може да бъде отвлечен от китайски компании.

„Ние създаваме нова лаборатория във Ванкувър, която ще бъде организационно обединена с MSRA и предназначена да осигури по-добро взаимодействие с инженерните екипи на Ванкувър“, е коментирал говорител на Microsoft в отговор на запитване на Financial Times.

През май президентът на Microsoft Брад Смит каза в интервю за CBS News, че смята появата на изкуствения интелект за сравнимо с изобретяването на печатарската преса през 15 век. Много ИТ специалисти обаче също се страхуват от прекомерното развитие на AI и предлагат да се контролира подобно развитие.

„В известен смисъл това е като изобретяването на печатарската преса. Това е фундаментално откритие, което може да ни помогне да правим изследвания, да научим повече, да комуникираме повече, по-добри примерни данни ”, е казал Смит.

Той подчертава, че AI може да се прилага в различни сфери на дейност, например в медицината.

Смит също така предупреждава, че изкуственият интелект може да донесе не само ползи и призовава за „спирачен механизъм“, който да бъде инсталиран навреме.

По-рано стана известно, че британският премиер Риши Сунак обмисля засилване на регулацията на изкуствения интелект в Обединеното кралство, тъй като тази индустрия представлява „екзистенциална криза“ за човечеството.

Отбелязва се, че Сунак също настоява съюзниците да разработят съвместно споразумение, което може да доведе до създаването на глобален регулатор.

В същото време САЩ и Китай са в обтегнати отношения, Вашингтон налага санкции в областта на изкуствения интелект и други области на високите технологии. През март Financial Times съобщи, че китайските компании за изкуствен интелект заменят основното физическо оборудване, което преди това беше обект на санкции на САЩ, с облачни наети съоръжения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст