ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът Денков обещава бюджет с до 3% дефицит

Николай Денков

“На базата на това, което виждаме в момента като разчетени разходи в бюджета, Асен Василев ме увери, че ще успее да запази всички социални плащания, няма да има увеличаване на данъците и ще представи бюджет в рамките на до 3% дефицит. Допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът ще бъде в рамките на до 3%”. Това заяви пред БНР министър-председателят Николай Денков. Той подчерта, че задача номер 1 на правителството му е Бюджет 2023 и подготовка на Бюджет 2024. 

Освен това са осигурени финансовите средства и от 1 юли ще бъдат увеличени пенсиите с 12 процента.

Според премиера Николай Денков, в капиталовите разходи ще има по-малко разходване на средства, защото няма достатъчно проектна готовност, и тези разходи ще бъдат по-малко от заложените в бюджета, внесен от служебното правителство.

“Бюджетът ще осигури капиталови разходи по региони, правим един голям фонд от около 2 млрд. лева, който да се предостави на общините, така че те да могат да се подготвят за зимата, да си направят ремонти”, посочи министър председателят. 

Той обяви и за създаването на два нови фонда – в областта на спорта и в областта на културата. Но това не означава заместване на средства, а добавяне на нови средства към досегашните в системата, за да могат да се развият дейности, които са системно недофинансирани. Според премиера, има и други политики, които ще се задвижат веднага, но това ще стане след като министрите  проведат първо разговори за това с финансовия министър Василев.

Премиерът Денков заяви, че завръщането на Румен Спецов като началник на НАП е по една-единствена причина – добрата му работа. Премиерът припомни, че когато по-рано заемаше тази длъжност, спецов е успял да осигури повече от 7 млрд. лева приходи над това, което е било планирано в бюджета. И неговата роля сега отново е да затегне всички течове в бюджета, за да могат да се съберат средствата и да се осигурят плащанията.

Премиерът Денков отбеляза, че все още не сме получили писмо от Европейската комисия относно предстоящия избор на нов български еврокомисар. Все още не се знаят какви са ресорите, които ни се предлагат. Номинациите за еврокомисар се предлагат и се приемат от Министерски съвет, отбеляза министър-председателят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст