ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колкото повече се запазва въглищната енергетика, толкова по-скъп ще става токът

Борислав Сандов

Заявените цени от ТЕЦ-овете са изключително високи, уточни бившият екоминистър Борислав Сандов

Колкото повече се запазва въглищната енергетика, толкова по-скъп ще става токът. Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Според него опитът да бъде запазена българската въглищна енергетика е “на цена, която става по-висока”.

Заявените цени от ТЕЦ-овете са изключително високи, уточни бившият екоминистър.

Сандов е на мнение, че поскъпването на тока заради вкарването в микса за домакинствата на по-скъп ток от ТЕЦ “Марица Изток 2” е част от действия, които не са пазарно ориентирани, а към запазването на определени сектори.

Териториалните планове за справедлив преход са замразени. Ако новото правителство не ги внесе, ще загубим между 1,5 и 2 милиарда лева, наред с икономическите загуби, които ще търпим от този тип централи, поясни Борислав Сандов.

Относно решението на предишния парламент за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за декарбонизация и намаляване на въглеродните емисии с 40 на сто Сандов отбеляза:

“Ние ще изпълним тези 40% преди 2026 г., защото такива са законите на пазара.”

Буксуването на ПВУ означава, че са под риск както средства, така и модернизацията, каза ексминистърът на околната среда и водите.

Освен декарбонизацията е важно да има и децентрализация – домакинствата и общностите да могат сами да произвеждат енергия и да я потребяват, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст