ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сделка за 5.6 млрд. долара е сключил китайски производител на електрически коли със Саудитска Арабия

Министерството на инвестициите на Саудитска Арабия е подписало сделка на стойност 5.6 млрд. щ. долара с китайския производител на електрически коли Human Horizons. Тя е за развитие, производство и продажба на електромобили, става ясно от официално изявление, огласено от Саудитската информационна агенция.

Споразумението има малко над 50% дял от инвестиции в размер на повече от 10 млрд. долара, съгласувани през първия ден от арабско-китайската бизнес конференция в Рияд на 11 юни в широк диапазон от икономически сфери, между които технологиите, възобновяемата енергия, селското стопанство, недвижимите имоти, металите, туризма и здравеопазването.

Въпреки че отношенията между Саудитска Арабия и Китай остават “закотвени” от енергийните връзки, се наблюдава и сериозен тласък за увеличение на инвестициите в секторите извън суровия петрол – част от графика за диверсифициране на икономиката на кралството от Залива. Саудитският план включва развитието на национален сектор за производство на електрически превозни средства. Human Horizons произвежда електромобили с търговско наименование HiPhi в Китай.

Китайските чуждестранни директни инвестиции на арабските пазари са били на стойност 23 млрд. щ. долара през 2021-а, 3.5 млрд. долара от които – в Саудитска Арабия. През март Human Horizons обяви, че ще пусне първокласния си бранд HiPhi на някои европейски пазари, най-вече – западноевропейски или скандинавски – през тази година с цел да се разрастне зад граница.

В момента луксозната марка HiPhi продава своите джипове X и коли седан Z в Китай с пробег от 692 км и цени, започващи от около 620 хил. юана (90 хил. щ. долара). Очакванията са тазгодишните продажби да достигнат 4-5 хил. бройки. Колите нямат дръжки на вратите: собствениците им могат да ги програмират да се отварят когато доближат автомобила. След това те се затварят когато шофьорът натисне педала за спирачките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст