ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Славов: Решението за освобождаването на главния прокурор е безпрецедентно

Атанас Славов

Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, коментира веднага след заседанието на заседанието на ВСС правосъдният министър Атанас Славов пред журналисти.

Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото, проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове, обясни той.

“Основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор”, каза още правосъдният министър.

“Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна – политизация на прокуратурата – това е основното, което мотивира решението на ВСС”, категоричен е Славов.

Той коментира и информациите за натиск срещу членове на ВСС и български магистрати, като ги определи като крайно притеснителни. Повтори, че ще се проведе отделно заседание на Съвета по въпроса.

“Това само показва, че големият въпрос за съдебната реформа е на масата и НС ще трябва спешно да се занимае с него”, каза правосъдният министър.

Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише указ за това. Ако откаже да го подпише, отново трябва ВСС да обсъди това предложение и то пак да бъде гласувано.

Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов.

„Оттук нататък на ход е президентът. Той няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в напълно разумен срок“, подчерта Славов.

На въпрос дали държавният глава може да забави подписването на указа, докато не се произнесе Конституционният съд по жалбата на Гешев, Славов отговори: „Делото още не е допуснато, но това не е основание за държавния глава да спре процедурата. Още повече, не мисля, че е валидно основанието при висящо дело в КС да се спира процедурата. Тя е изцяло в полето на съдебната властта“.

Правосъдният министър е категоричен, че няма основание за държавния глава да спре процедурата по освобождаването на Гешев. „Оттук нататък ние трябва да фокусираме нашето внимание върху държавния глава. Мотивите на ВСС са ясни, те бяха представени в рамките на най-дългото заседание на Съвета, започнало в четвъртък и приключило току-що. Има достатъчно основание, които да обосноват освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор“, посочи Славов.

Припомняме, че малко по-рано с 16 гласа “за” и 4 “против” бе решено да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев от поста му.

Мотивът е, че той е уронил престижа на институцията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст