ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хабек предупреждава за орязване на мощности, ако спре руския газ

Германия може да се окаже принудена да намали или дори да изключи индустриални мощности, ако споразумението за транзит на руски природен газ през Украйна не бъде удължено след изтичанетому в края на идната година, заявил германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек. Хабек е отправил сериозното предупреждение на 12 юни по време на икономическа конференция в Източна Германия в Бад Заров. Той е добавил, че политиците “не трябва да допускат отново същата грешка” като допускат, че икономиката няма да бъде засегната без предохранителни мерки за гарантиране на енергийните доставки.

Хабек е подчертал, че правилата за поделяне на бремето за потенциален недостиг на синьо гориво в Източна Европа трябва да се уважават, което означава, че Германия ще трябва да изнася газ, за да компенсира дефицита, и производителите на най-голямото европейско стопанство могат да се окажат с ограничени или орязани доставки.

“Няма сигурен сценарий за това как ще се развият събитията”, казал министърът на форума в Бад Заров. Следователно, въвеждането на допълнителен капацитет, включително и на планирания терминал за втечнен газ на северното крайбрежие на Германия, предизвикал протестите на местните общности и на природозащитни организации, ще е изключително важно за поддържането на снабдяването както на Източна Германия така и на Източна Европа.

Въпреки пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022-а, страната продължава да печели транзитни комисионни за руския газ, който тече по тръбопроводите на територията й за държави като Австрия, Словакия, Италия и Унгария. И дори някои доставки да продъжат и след 2024-а, е малко вероятно да се удължи сегашното споразумение за транзит при сходни условия предвид липсата на политическа подкрепа, става ясно от доклад на Центъра за глобална енергийна политика, публикуван през миналата седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст