ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Tate Modern показват част от колекцията на тайвански милиардер

В Tate Modern показват част от колекцията на тайвански милиардер. Посетителите на популярния музей ще имат рядката възможност да видят творби на художници като Пабло Пикасо, Анди Уорхол и Дейвид Хокни в нова изложба, изследваща връзката между живописта и фотографията.

Новата експозиция, озаглавена “Улавяне на момента”, се открива днес, 13 юни.

Изложбата се осъществява в сътрудничество с фондация YAEGO, основана от тайванския колекционер, предприемач и филантроп Пиер Чен през 1999 година. Той е включен под номер 550 в списъка на Forbes за 2021 г. на милиардерите в света и под номер 9 в Тайван.

Пиер Чен или Чен Тай-Мин (роден през 1958 г.) е тайвански колекционер на произведения на изкуството и бизнесмен. Той е основател и председател на Yageo Corporation, която произвежда електронни компоненти за мобилни телефони, автомобили, лаптопи и настолни компютри, както и ключови електронни устройства.

Чен е израснал в Каошунг в тайванско семейство от средната класа. Той получава бакалавърска степен по инженерни науки от Националния университет “Ченг Кунг” в Тайван. Основава Yageo през 1977 година.

Към днешна дата Чен е собственик на 47 търговски офиса, 40 производствени обекта, 20 центъра за научноизследователска и развойна дейност по целия свят. Той отговаря за ежедневната дейност на Yageo, както и за неговото управление.

За изложбата в Tate Modern YAGEO предоставя картини на Франсис Бейкън, Герхард Рихтер и Питър Дойг, както и фотографии на Томас Щрут, Андреас Гурски и Хироши Сугимото.

Представени са произведения като емблематичните ситопечатни отпечатъци на Уорхол, както и картини на Пикасо и Франсис Бейкън, а също и изображения, заснети от прочути фотографи.

От Tate Modern споделят, че изложбата ще се разгърне като отворен разговор между някои от най-великите художници и фотографи от последните поколения и ще покаже как четката и обективът са били използвани за улавяне на моменти във времето.

“Улавянето на мига” ще започне с някои от най-известните художници-експресионисти от следвоенния период и ще покаже как се отразява влиянието им на обществото, чрез поредица от забележително живописни фотографии, обясняват от музея.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст