ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев е на изслушване в ЕП по делата “Барселонагейт” и “Златните кюлчета”

Пресконференция главна прокуратура Иван Гешев главен прокурор

Иван Гешев ще бъде на работно посещение в Европейския парламент в Страсбург на 13 и 14 юни 2023 г. Повод за визитата е покана към главния прокурор за участие в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент, съобщиха от прокуратурата.

По искане на европейските депутати той ще представи постигнатия от ПРБ напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на GRECO – Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по „високите етажи“ на властта.

На 14 юни са планирани работни срещи на Гешев с членове на Европейския парламент.

Припомняме, че вчера (12 май) ВСС взе решение за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. По време на обсъждането по същество в рамките на процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев бе предложен проект за диспозитив на решение, който бе подкрепен от 16 гласа “за” и 4 гласа “против”.

Мотивът за отстраняването на Иван Гешев е за уронване престижа на съдебната власт. Това е второто предложение, което бе внесено от магистрати от прокурорската колегия на ВСС. Първото предложение – което бе основано на професионални аргументи за намеса в разследването в евентуалното покушение срещу себе си – бе изтеглено от шестимата си вносители. Така остана само второто предложение – което се основава на думите на Иван Гешев “политически боклук”, отнесени към народните представители.

След взето решение на ВСС, оттук нататък според чл.21 ал.3 от вътрешните правила на процедурата, решенията на ВСС се изпращат незабавно на президента на Република България. В последните дни се изказаха редица хипотези, че държавният глава може да реши да не подписва указа, а да изчака решението на Конституционния съд, който е сезиран от главния прокурор именно по казуса за решенията на ВСС с изтекъл мандат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст