ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков разпореди спешни мерки срещу възможни наводнения 

Николай Денков

Премиерът акад. Николай Денков ще изиска от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу наводнения, съобщиха от правителствената информационна служба.

С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни от областните управители се очаква още днес (13 юни) да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Необходима е и бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск. Това стана ясно на среща между министър-председателя и ръководителите на институциите, пряко ангажирани с отстраняването на щетите от вчерашните наводнения.  

Министрите на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, началникът на Генералния щаб на Българската армия, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ докладваха на акад. Денков за актуалната ситуация в засегнатите райони и предприетите мерки:

“Четири екипа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и в момента отводняват в Берковица, продължават усилията за снижаване на нивото на язовирите „Клисурица“ и „Огоста“.  

Те също така уточниха, че са необходими спешни действия на местната власт с помощта на държавата за почистване на дерето при язовир „Огоста“, което е превърнато в нерегламентирано сметище. 

По думите им близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон във Враца се включват в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. В готовност са и доброволци, които могат да участват в разчистването на наносите. Очаква се да се включат активно пътноподдържащите фирми по места. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че МВР ще възложи проверка за причините за поредното наводнение.

Премиерът акад. Николай Денков благодари на всички институции, които са реагирали бързо и адекватно на тежката ситуация във вчерашния ден и през изминалата нощ. 

По време на срещата стана ясно и че днес, 13 юни, екипи на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще обходят засегнатите от наводнението места и ще преценят необходимостта от социална подкрепа за пострадалите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст