ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Капитализацията на TSMC отново надхвърли 500 млрд. долара

На 13 юни акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), най-големият производител на полупроводници в света, се повишиха с 3 процента. Така капитализацията на компанията отново надхвърли 500 милиарда долара, възлизайки на 501.3 милиарда долара, а TSMC влезе в топ 10 на най-скъпите компании в света.

Котировките на акциите на компанията достигнаха рекордни стойности в началото на 2021 г. на фона на рязкото увеличение на търсенето на чипове. През миналата година обаче те са намалели значително.

Сега растежът започна отново. От началото на 2023 г. акциите на TSMC са се повишили с 32 процента. Според анализаторите това се дължи на очакванията за значително увеличение на търсенето на микрочипове в контекста на разпространението на AI системите.

„С появата на приложения, използващи генеративен изкуствен интелект (като ChatGPT), виждаме как полупроводниковата индустрия се пренасочва от мобилна към AI“, коментират анализатори от Morgan Stanley. Според тях TSMC може да бъде един от пазарните лидери поради търсенето на енергийно ефективни и евтини AI чипове, които могат да бъдат персонализирани за конкретни цели.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited ( TSMC ; наричана още Taiwan Semiconductor ) е тайванска мултинационална компания за производство и проектиране на полупроводници . Това е най-ценната полупроводникова компания в света. Тя е мажоритарна собственост на чуждестранни инвеститори като централното правителство на Тайван е най-големият акционер.

Основана в Тайван през 1987 г. от Мирис Чанг, TSMC беше първата в света специализирана компания за полупроводници и отдавна е водеща в своята област. Тя е регистрирана на Тайванската фондова борса от 1993 година. През 1997 г. тя стана първата тайванска компания, листвана на Нюйорската фондова борса.

Повечето от водещите компании за производство на полупроводници като AMD, Apple, ARM, Marvel, Qualcomm, Nvidia са клиенти на Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст