ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Клаус Йоханис номинира Марчел Чолаку за премиер на Румъния

клаус йоханис

Формализирането на ротацията показва ново ниво на ангажираност и сериозност в коалицията, заяви Чолаку

Президентът Клаус Йоханис номинира лидера на Социалдемократическата партия и досегашен председател на Камарата на депутатите Марчел Чолаку за премиер на Румъния, съобщи БТА. Това се случи след проведени днес консултации в президентския дворец Котрочени с парламентарно представените партии. До четвъртък трябва да бъде гласуван съставът на новото правителство на страната. Новината съвпадна с рождения ден на държавния глава. 

“Преди година и половина Румъния започна да функционира по един нов модел. Досега той беше успешен. Убеден съм, че така ще е и за в бъдеще”, заяви от Котрочени Клаус Йоханис. Той отбеляза, че благодарение на интензивната работа на досегашното правителство на премиера Николае Чука страната е минала добре през енергийната криза и инфлацията и е отбелязала икономически растеж. 

“На румънците беше обещана стабилност и получиха стабилност. На румънците беше обещано правителство, което да решава големите кризи. И това се случи”, подчерта държавният глава. Той изрази мнение, че формализирането на ротацията показва ново ниво на ангажираност и сериозност в рамките на коалицията.

“Румъния мина на друг етап, етап на консолидирана демокрация”, заяви на свой ред Марчел Чолаку. Той отбеляза , че мястото на страната е в ЕС и НАТО, независимо, че “някои се опитват да я водят в други посоки”. 

“Румъния има един път – път на политическа стабилност. Правителството на Николае Чука беше за стабилизиране на Румъния. Бих искал ръководеното от мен правителство да е свързано с икономика и реформи”, добави Чолаку.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст