ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първан Симеонов: Борисов сключи сделка “власт срещу неприкосновеност”

Първан Симеонов-1

“Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм убеден, че има много ясна идея каква да е тази конституционна реформа. Няма и много нужда да отваряме тази тема. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми.” Това заяви пред БНР Първан Симеонов – изпълнителен директор на социологическата агенция “Галъп интернешънъл”. “В последните три години изпитвахме остри проблеми в това дори да съставим функционална управленска гарнитура. Какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дългосрочно и мъдро да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени назад във времето, при това по конюнктурни съображения, главно свързани с една или друга личност. И ме е страх, че отворим ли Конституцията, мнозина ще опитват да пипат вътре с още по-конюнктурни интереси, различни от съдебна реформа. Дано греша. Проблемът е какво ще последва и дали няма да направим от нищо – нещо”, каза още той.

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден: “Протестите през 2020 г. имаха две мишени – Борисов и Гешев. Хората, които бяха основна движеща сила на тези протести – синя София, в общи линии приеха, че единият от тях е добър, другият – лош. Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази ситуация. Той сключи сделка от типа “власт срещу неприкосновеност” – “Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам, за сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев”.

По думите на социолога това е урок и за прозападните либерали – че бързи решения няма. “Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. В България легитиматорите, които казват дали си добър, или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това – това е първа стъпка на съдебната реформа. Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл – всички тези неща, които много лесно обясняват света, и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, разбира се ще се гледа прогнозата за времето – кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест”, посочи Симеонов.

Главният прокурор Иван Гешев би имал политическо бъдеще, ако продължи. Това е един от шансовете му да продължи да говори. И Гешев е напипал един много точен политически сегмент, счита социологът.

Нишата, която има президентът Румен Радев занапред, е нишата, която ще се оголи между това крайно евроатлантическо правителство, което се очертава, и от другата страна – крайно русофилска радикална опозиция в лицето на “Възраждане”, коментира Симеонов. И добави: “Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един умерен, който да изземе част от неговия дневен ред, само че по нормален начин, без да иска България да излиза от НАТО и Европейския съюз”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст