ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Минчев процедурата за свалянето на Гешев е била скоростна

Никола Минчев

“Направи впечатление, че процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев беше скоростна”. Това заяви в ефира на “Би Ти Ви” депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” Никола Минчев, след като за първи път в историята на България съдебните кадровици предлагат предсрочно отстраняване от поста на главния прокурор.

ВСС изпрати на държавния глава Румен Радев решението си за освобождаването на Гешев.

“Ако се направи сравнението между настоящата процедура и предходните искания, които бяха за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, доста сериозно е разминаването в поведението на кадровия ни орган. Всъщност това мнозинство, което го избра през 2019 г., след това застана зад него по време на исканията за предсрочно освобождаване, които бяха подадени с доста сериозни аргументи, и се отнасяше доста подигравателно на моменти, сега вече застана доста твърдо срещу Гешев“, коментира Минчев.

По думите му действията на ВСС говорят за променена политическа конюнктура.

Според него са се променили политическите обстоятелства, които могат да оказват влияние на висши магистрати, както и на членове на Висшия съдебен съвет. “Така че те да обърнат разсъжденията си и действията си спрямо Иван Гешев“, добави той.

Припомняме, че вчера (12 май) ВСС взе решение за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. По време на обсъждането по същество в рамките на процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев бе предложен проект за диспозитив на решение, който бе подкрепен от 16 гласа “за” и 4 гласа “против”.

Мотивът за отстраняването на Иван Гешев е за уронване престижа на съдебната власт. Това е второто предложение, което бе внесено от магистрати от прокурорската колегия на ВСС. Първото предложение – което бе основано на професионални аргументи за намеса в разследването в евентуалното покушение срещу себе си – бе изтеглено от шестимата си вносители. Така остана само второто предложение – което се основава на думите на Иван Гешев “политически боклук”, отнесени към народните представители.

След взето решение на ВСС, оттук нататък според чл.21 ал.3 от вътрешните правила на процедурата, решенията на ВСС се изпращат незабавно на президента на Република България. В последните дни се изказаха редица хипотези, че държавният глава може да реши да не подписва указа, а да изчака решението на Конституционния съд, който е сезиран от главния прокурор именно по казуса за решенията на ВСС с изтекъл мандат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст